Isännöinti - Pidämme huolta asumisestasi

Riittävätkö taloyhtiön rahat energiakriisissä?

Ensi talven energiakriisi ja sähkön hinnan nousu huolestuttavat monia. Taloyhtiöissä kulupaineitta aiheuttavat myös korkojen nousu sekä remonttien kallistuminen. Taloyhtiöiltä vaaditaan nyt taloudellista puskuria ja viisaita tulevaisuudensuunnitelmia, muistuttaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän täytyy tänä syksynä seurata taloyhtiön taloustilannetta erityisen tarkkaan.

– Maksetaanko vastikkeet ajallaan vai alkaako niissä olla viiveitä? Riittävätkö rahat, vai pitääkö hallituksen kutsua yhtiökokous koolle päättämään ylimääräisistä vastikkeista? Nämä kysymykset pyörivät joka isännöitsijän työpöydällä tänä talvena, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Koro-Kanerva kannustaa sekä taloyhtiöiden hallituksessa toimivia osakkaita että isännöitsijöitä aktiivisuuteen.

– Hallituksen on helpointa pysyä kärryillä tilanteesta, jos talousasioita voi seurata sähköisen järjestelmän kautta. Jos tällaista järjestelmää ei ole, isännöitsijän tärkeänä tehtävänä on pitää hallitus kartalla, Koro-Kanerva sanoo.

Energiansäästövinkit jakoon

Lämmitys on taloyhtiön suurin kuluerä, joten energiatehokkuustoimilla voidaan vaikuttaa taloyhtiön kuluihin merkittävästi.

– Huonelämpötilan pudottaminen yhdellä asteella tiputtaa lämmityskuluja keskimäärin viisi prosenttia. Ikkunoiden tiivistäminen auttaa vähentämään hukkalämpöä, lämpimän veden kuluttamista hillitsemällä asukas voi pienentää vesilaskua. Lista on pitkä, Koro-Kanerva sanoo.

Huonelämpötilan alentamisesta voidaan päättää hallituksessa. Asukkaita voi auttaa energiansäästössä myös tiedottamalla.

Pitkän aikavälin suunnitelma kuntoon

Pidemmällä aikavälillä taloyhtiö voi saada aikaan suuriakin säästöjä esimerkiksi energiaremonttien avulla.

– Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä voivat teettää energiaselvityksen, jossa tarkastellaan mahdollisia energiatehokkuustoimia sekä sitä, kannattaisiko talossa tehdä laajempi energiaremontti. Kannattaisiko lämmitystapa vaihtaa kokonaan esimerkiksi maalämpöön, voisiko hukkalämpöä hillitä lämmöntalteenoton avulla tai tuottaa osa sähköstä aurinkopaneelien avulla? Energiaselvityksestä taloyhtiö saa ajatusta tulevaan, Koro-Kanerva sanoo.

Valtio satsaa energiatehokkuustoimiin erilaisilla avustuksilla – myös kaukolämpölaitteistojen uusijoille on nyt valmisteilla uusi avustus. Vaikka olennaista on remontin kannattavuus pitkällä aikavälillä, on avustuksilla kuitenkin suuri merkitys remonttipäätöksen aikaansaamisessa.

Lue lisää

Isännöitsijä, näin voit auttaa taloyhtiöitä säästämään

Taloyhtiöiltä vaaditaan energiakriisissä taloudellista puskuria ja viisaita tulevaisuudensuunnitelmia.  Kuva: Adobe Stock

Artikkeli Riittävätkö taloyhtiön rahat energiakriisissä? julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.