Isännöinti - Pidämme huolta asumisestasi

Isännöitsijä on yhä useammin ”emännöitsijä” – naisia virtaa nyt isännöintialalle, mutta sekään ei ratkaise alan huutavaa osaajatarvetta

Isännöintiala naisistuu vauhdilla: jo yli puolet kaikista alalla työskentelevistä ammattilaisista on naisia. Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan alan monipuolistuminen on todella positiivista, mutta kasvavat osaamisvaateet ja eläköityvä ammattikunta asettaa niin isännöintiyritykset kuin taloyhtiötkin pulmalliseen tilanteeseen – uusia osaajia ei virtaa alalle samaa vauhtia kuin konkareita eläköityy. Taloyhtiömaailman digitalisoituminen, korjausrakentamisbuumi, lainansaantihaasteet ja energiatehokkuusvaateet tulevat entisestään lisäämään osaavan isännöinnin kysyntää.

Alan suurimmassa tapahtumassa, Isännöintipäivillä 21.-22.9.2022 julkistettu toimialakatsaus antaa kokonaiskuvan isännöintialan muutoksesta. Tapahtumassa palkittiin myös vuoden Isännöitsijä 2022 Anne Pulkkinen ja Isännöintiammattilainen 2022 Janika Palokangas, jotka omalta osaltaan ovat myös kiinnostavia esimerkkejä alan muutoksesta.

Isännöintialan ammattilaisista jo 55% on naisia.

Suomalaisista 2,7 miljoonaa asuu taloyhtiöissä ja taloyhtiöistä yli puolet on ammattimaisen isännöinnin hoidossa. Tilastojen valossa isännöintiala naisistuu vauhdilla. 55 % kaikista alalla työskentelevistä ammattilaisista on naisia, ja isännöitsijöinä työskentelevissä osuus on kasvanut muutamassa vuodessa kolmanneksesta 43 prosenttiin. Keskimääräinen isännöintialan ammattilainen on 50-vuotias nainen.

Iso haaste alalle on uusien osaajien löytäminen. Vaikka sukupolvenvaihdos on jo käynnissä, uusia tekijöitä tarvitaan alalle jatkuvasti.

– Keskipalkka on verraten hyvä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 kokoaikatyötä tekevien isännöintialan ammattilaisten keskiansio oli 3 832 euroa kuukaudessa, mikä on suomalaisten keskiansiota korkeampi. Töitä riittää taatusti ja työ on mielenkiintoista, vaativaa ja vaihtelevaa, mutta osaamista pitää olla ja sitä pitää olla valmis koko ajan kehittämään, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Alan liikevaihto myös kasvaa, mutta hitaasti

Eläköitymisen lisäksi isännöintialalla on myös muita vahvoja muutosvoimia. Ala esimerkiksi digitalisoituu vauhdilla. Digitalisoitumisesta huolimatta työ ei alalla kuitenkaan kokonaisuudessaan vähene, vaan muun muassa lisääntyvä sääntely ja taloyhtiöiden energiamurros tuo lisää töitä. Ala onkin kasvussa ja töitä riittää myös tulevaisuudessa.

– Isännöintialan liikevaihto kasvaa, mutta prosentuaalisesti kaikista hitaimmin kiinteistö- ja rakentamisalalla. Vuodesta 2013 vuoteen 2020 koko kiinteistöalan toiminnan liikevaihto on kasvanut noin 63 prosenttia, kun isännöintialan liikevaihto on kasvanut noin 46 prosenttia. Arvio vuoden 2021 isännöinnin kokonaisliikevaihdosta on 640 miljoonaa euroa, josta yhden isännöintiyrityksen liikevaihto on meidän arvioidemme mukaan keskimäärin noin 850 000 euroa. Kuitenkin mediaaniliikevaihto, joka on noin 170 000 euroa, kuvaa paremmin alan yritysten kokoa. Vaikka isot toimijat ostavat pienempiä yrityksiä kiihtyvässä tahdissa, on ala säilynyt pienyritysvaltaisena, Koro-Kanerva sanoo.

Palkittujen isännöinnin ammattilaisten Anne Pulkkisen ja Janika Palokankaan työssä korostuu kehittäminen

Isännöintiala on kokoontunut tällä viikolla 21.-22.9.2022 alan suurimpaan tapahtumaan Isännöintipäiville Jyväskylään. Tapahtumassa julkaistiin ensimmäistä kertaa isännöintialaa luotaava toimialakatsaus. Lisäksi tapahtumassa palkittiin vuoden parhaat Isännöitsijä 2022 sekä Isännöintiammattilainen 2022.

Isännöitsijä 2022 Anne Pulkkinen ja Isännöintiammattilainen 2022 Janika Palokangas haluavat kehittää isännöintialaa. Kuvat: Juho Kuva ja Elisa Karhula.

Isännöitsijä 2022 -voittajaksi valittiin keravalainen Anne Pulkkinen. Pulkkinen aloitti isännöitsijän työt kymmenisen vuotta sitten ja on toinen isänsä perustaman Keravan Isännöinti Oy:n pääosakkaista. Medianomiksi aiemmin opiskellut Pulkkinen kehittää isännöintiä viestinnän keinoin, usein yhteistyössä asiakkaiden kanssa:

– Yhteistyö hallitusten kanssa on isännöitsijän työtehtävistä tärkein. Silloin isännöitsijä ja hallitus pääsevät miettimään ja toteuttamaan tavoitteita yhdessä.

Vuonna 2021 Pulkkinen käynnisti myös #isännöintitunnetuksi-haasteen, jotta isännöitsijät itse tekisivät työtään tunnetuksi sosiaalisessa mediassa. Kampanjassa ravisteltiin suuren yleisön mielikuvia isännöitsijöistä.

– Haluan viedä isännöitsijän työtä kohti asiantuntijaroolia. Kun asiakkaat tietävät alasta enemmän, arvostus ja luottamus saadaan paremmaksi.

Isännöintiammattilainen 2022 -kilpailun voitti puolestaan nivalalainen kiinteistöassistentti Janika Palokangas. Viitisen vuotta alalla työskennellyt kiinteistöassistentti Janika Palokangas toimii OP Koti Pohjanmaassa sihteerin ja asiakaspalvelun tehtävissä. Pohjalaisella osaamisella kehitetään isännöintiä myös valtakunnallisesti: Palokangas on mukana valtakunnallisessa ryhmässä, jossa isännöintijärjestelmien pääkäyttäjät valmistautuvat siirtämään osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään.

– Meillä kaikilla, niin isännöitsijöillä, kiinteistöassistenteilla kuin vaikkapa kirjanpitäjilläkin, on tärkeä rooli kokonaisuuden kannalta. Kaikkia tarvitaan, että asiakkaan omaisuus saadaan hoidettua asiaankuuluvalla tavalla, sanoo Palokangas.

Tutustu uuteen Isännöintialan toimialakatsaukseen 

Lue lisää Isännöintiliiton palkinnoista

Artikkeli Isännöitsijä on yhä useammin ”emännöitsijä” – naisia virtaa nyt isännöintialalle, mutta sekään ei ratkaise alan huutavaa osaajatarvetta julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.